Spectaculair duel tussen Kalinko en RVV eindigt onbeslist

Het affiche was vooraf prachtig. Kalinko en RVV, de nummers vier en drie van de Promotieklasse, maakten die verwachtingen ook volledig waar in een bijzonder spannende ontmoeting, afgelopen zaterdag in Scheveningen. Nadat de rook na vier sets was opgetrokken was het 2-2, waarna het euvel dat Kalinko al vaker parten speelde opnieuw optrad. Door een veel te strakke planning van de gemeente Den Haag moest voor de vierde keer een wedstrijd in de Houtrusthal worden afgebroken om plaats te maken voor het korfbal.

En dus was er nog geen winnaar in een wedstrijd die dat misschien ook niet verdiende. Beide teams klapten er vanaf het eerste fluitsignaal zeer fanatiek bovenop omdat de belangen groot waren. RVV, met een prima spelende Ard de Mooij als vervanger van broer Ron, wilde graag bijblijven bij de top twee en Kalinko wilde heel graag het gat naar RVV een stukje kleiner maken. Des te vervelender was het dat de wedstrijd afgelopen zaterdag werd ontsierd door regelrechte arbitrale blunders op cruciale momenten, die met name voor RVV nogal vervelende gevolgen hadden.

Dankzij de goede service van RVV leek de eerste set een makkelijke prooi te worden voor de Katwijkers, maar bij 22-22 was opeens weer alles mogelijk. RVV had de zenuwen het best onder controle en Ken Rovers knalde op 23-24 het tweede setpoint tegen de vloer. Vanaf de tweede set ging de arbitrage zich steeds nadrukkelijker met de wedstrijd bemoeien. Alsof een goede tegenstander nog niet genoeg was, bezorgde de combinatie van een onervaren eerste scheidsrechter en een tweede scheids die zacht gezegd niet zijn dag had, RVV handenvol problemen. In een ontknoping zoals je ze niet vaak ziet, vlogen in de tweede set de setpoints over en weer, waarbij RVV zich tot drie keer toe bestolen voelde door de tweede scheidsrechter met nogal discutabele beslissingen. Steeds knokten de mannen van Filipov zich echter terug en op 30-31 bezorgde opnieuw Rovers zijn team met een killblock ook de tweede set.

RVV vergat in de derde set door te drukken en de wedstrijd te beslissen. Met een voorsprong die steeds rond de drie punten schommelde, werd het in de eindfase door sterk serveerwerk van Kalinko toch weer heel spannend. In een set die boven de twintig voor de verandering eens niet door arbitrale dwalingen werd beïnvloed (de blunders werden dit keer al aan het begin van de set gemaakt), drukte de thuisclub goed door en benutte meteen het eerste setpoint (25-23).

En dus was de druk op de vierde set voor beide teams enorm. Kalinko pakte deze set het initiatief, maar RVV gaf zich niet zomaar gewonnen. Zelfs de hartslag van de neutrale toeschouwers moet flink zijn gestegen, want het verschil bleef opnieuw minimaal. Die hartslag steeg bij RVV af en toe tot recordhoogte toen de Katwijkers enkele keren opnieuw stevig werden benadeeld. Zo scoorde Martin Verheij keurig via het blok, waarna de bal via de antenne (die wapperde ongeveer een meter uit het lood) weer terugkwam in het veld, waarna de rally tot verbijstering van iedereen gewoon doorging en Kalinko dankbaar het punt scoorde dat al lang van RVV had moeten zijn.

Omdat RVV zelf te veel fouten maakte is het te makkelijk om te zeggen dat dit uiteindelijk de set kostte, feit was wel dat de tweede scheidsrechter een aanval van opnieuw Verheij op 24-24 wel tegen de antenne zag komen terwijl dat nog maar de vraag was. Kalinko kwam daarmee opnieuw op setpoint, maar Robert de Vries werkte die nog weg. Bij het derde setpoint was het wel raak (26-24). Beide teams mogen op een later tijdstip terugkomen voor de vijfde set en dus kon RVV met een kater richting de kleedkamer. Niet alleen omdat een voorsprong uit handen werd gegeven – zoiets kan tegen een sterke tegenstander nu eenmaal gebeuren – maar ook om het feit dat niet alsnog een poging mocht doen om alsnog de winst uit het vuur te slepen, al overheerste dat gevoel ongetwijfeld net zo goed bij Kalinko. De bittere nasmaak werd echter vooral veroorzaakt door het gevoel bekocht te zijn en dat was maar lastig te verkroppen.

Komend weekend is RVV vrij, op zaterdag 19 maart komt Castellum om 17.00 uur op bezoek in de Boorsmazaal. Daar hebben de Katwijkers nog een appeltje mee te schillen, want de eerste ontmoeting ging even verrassend als terecht met 3-1 verloren tegen de Alphense formatie.

Reactie niet mogelijk.