Vrouwen RVV krijgen kleur op de wangen

Iris de Jong

Iris de Jong.

De dames van RVV hebben hun eerste overwinning in het nog prille volleybalseizoen op zak. De meiden van Castellum uit Alphen aan de Rijn dolven het onderspit in de confrontatie met de volleybalsters van RVV. Weliswaar is Castellum geen hoogvlieger in de competitie, maar de wijze waarop de vrouwen van trainer/coach Bart van Kruistum het klusje klaarden, liet zien dat het team veel potentie in huis heeft. De afgelopen weken is er door Van Kruistum veel gepuzzeld om tot balans in het nieuwe en jonge Dames 1 te komen. De omzetting van Iris de Jong naar de buitenaanval en Marthe de Mare op de midpositie bleek afgelopen vrijdagavond een gouden greep te zijn. Na drie verliespartijen op rij, met als dieptepunt de wanvertoning in de bekerwedstrijd tegen SKC, deed het besef bij de meiden doorklinken dat er uit een ander vaatje getapt moest worden. De tomeloze inzet tijdens de trainingen van de afgelopen week en de absolute wil om te winnen resulteerde dan ook in een klinkende 4-0 overwinning op Castellum.

Vrouwenvolleybal in de eerste klasse is vooral servicedruk en dreiging op de middenpositie, het team dat daarnaast de minste fouten maakt wint. Met in de hoofdrol de ‘beukertjes’ Iris de Jong en de altijd stoïcijnse diagonaalspeelster Lisa Harteveld werd snel duidelijk dat er met RVV deze avond niet te spotten viel. Een voortvarende start in de eerste set zette al snel een 3-8 voorsprong op het scorebord. Door miscommunicatie en het wegvallen van de servicedruk wist Castellum de achterstand om te buigen in een 15-14 voorsprong. Een time out moest er aan te pas komen om de neuzen weer dezelfde kant op te krijgen. Een indrukwekkende, strak diagonale servicebeurt van uitblinker Lisa Harteveld deed daarna het laatste stukje tegenstand verschrompelen (18-25).

In de tweede set lieten de meiden van trainer/coach Bart van Kruistum zien wat vrouwenvolleybal zo attractief maakt. Lange rally’s met sterk verdedigend werk van Anneleen van Dijk, een oppermachtige Iris de Jong op het net en een solide spelende Hannah Zandbergen in de middenaanval toverden in een ommezien een 15-25 stand op het scorebord. Ook Marthe de Mare liet met haar servicebeurten zien waarom zij in dames 1 thuis hoort. De derde en vierde set (twee keer 17-25) vertoonden eenzelfde wedstrijdverloop, waarbij het niet eens opviel dat Paola Zizola de eens zo jonge Jessie van Schie als spelverdeler verving. Het maakte zichtbaar dat vrouwen van Italiaanse komaf tijdloos zijn.

Op zaterdag 7 november speelt Dames 1 thuis in de Boorsmazaal tegen Aspasia 1 uit Koudekerk, aanvang 17.00 uur.

Reactie niet mogelijk.